Valóban jó e a 370 Forintos Euró?

A válaszom egyértelműen nem! Mégis kik azok akik jól járnak vele és kiket fog sújtani?

Kormányunk azzal magyarázza, hogy jót tesz az exportra gyártó cégekkel, így magasabb áron tudják eladni termékeiket. Az egyetlen gond, hogy ezzel csak a tulajdonosok járnak jobban, hiszen dolgozóik meg sem közelítik az európai béreket, sőt továbbra is Magyarországon költik fizetésüket, mialatt az árak az egekben.

Mivel magyarázható ez?

Mivel országunkat ellepték az importáruk, melyek beszerzése Euróban, vagy egyéb valutában vannak megfizetve, így áraik a Forint romlásával egyenes arányban fognak növekedni. Egyáltalán nem mindegy, hogy 300, 320, vagy 370 Forinttért számoljuk át ezeket. Mondhatnánk, hogy akkor majd a magyar termékeket fogjuk megvenni, hozzáteszem, eddig is így kellett volna tenni, mert ezzel támogatjuk a gazdaságot, de ahogy az importált termékek ára növekszik, úgy fogják a hazai árakat is emelni.

Mondhatnánk, hogy akik Euróban kapják a fizetésüket, azok fognak igazán jól járni, de saját tapasztalatból tudom, hogy a nyugaton élő emberek is szívesebben költik a pénzüket máshol, mert még így is jóval olcsóbbak a termékek a legtöbb országban, mint kicsiny hazánkban. Nézzük az otthon gyártott 12%-os gyümölcsleveket, melyek ára közel 500 Forint/liter, még Németországban a 100%-os gyümölcslé 0,79-1 Euró között mozog, mely még így is csak 370 Forint maximum. A Kométa szalámi kilóját 10 Euróért vesszük, mely 3700 Forint, otthon talán 5-6000, hozzáteszem, akkor is ennyiért vettük, amikor még csak 3000 Forintot ért ez az összeg. Ne is beszéljünk a 3,5 %-os friss tejről, mely 79 Centbe kerül, otthon már 0,1 %-os szutykokat árulnak, vagy a mosószerről, ami lényegesen jobb minőségű, de a listát napestig írhatnám. Ez annyit jelent, hogy a nyugatról behozó piacosok sem fogják már tudni a régi árakon biztosítani termékeiket, tehát még mindig a kisemberek járnak a legrosszabbul. Ugyan így lesz ez a nyugati autókkal is, és minden mással. De többen választják a horvát tengerpartot is nyaralás céljából, mert olcsóbb a szállás és össze sem lehet hasonlítani a Balaton vízminőségével, hogy ne csak a termékekről beszéljünk.

Itt egyedül azok fognak jól járni, akik külföldön megszerzett Euróikat otthon akarják most befektetni. Sajnos ezek megint nem mi átlagemberek leszünk.

Halkan megjegyzem, az is elég érdekes, hogy akkor ugrik ekkorát az Euró értéke, amikor külföldről milliárdokat várunk. Ha csak 1 milliárd Eurót veszünk számításul, 30 Forintos növekedés esetén, már 30 milliárd Forint plusz. A legtöbb hírügynökség egész Európában, de még otthon is 5,6 milliárd Euróról beszél, csak egyetlen ember van, aki soha nem is hallott erről az összegről. Mivel nem dolgozom az államkincstárban, ezért sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom ezt az állítást, de azért nagyon is elgondolkodtató.

Mondhatnánk azt is, hogy ez a külföldről érkező pénzeknek köszönhető, ahogyan Lengyelországban is rontotta a Złoty értékét, miután ők 7 milliárdot kaptak Euróban, ezzel ők állnak csak előttünk, miénk a második hely az 5,6 milliárddal. Ja de ez az összeg nem is létezik...

Akkor mégis mi befolyásolja a Forint lényegesen nagy elgyengülését, nem csak az Euróhoz hanem minden más valutához képest is?

A válasz egyszerű, a magyar gazdaság romokban, az államkincstár kifosztva, az emberek megfélemlítve...

Ráadásul az Unió legrosszabb pénzneme a miénk!

Ne legyen igazam, de soha nem látott magyar gazdasági csőd fog következni.

(Lorenzo fotója a Pexels oldaláról)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egynyári kalandok(részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó!? című könyvemből

Kincső(Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó?! című könyvemből)

Fájó szerelem (Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó című könyvemből - Vallomások kötet)