Magyarok a Bibliában? A Biblia értelmezése tudományos szempontból.

Aki sok időt tölt a világhálón, rengeteg olyan információval találkozhat, mely szerint a magyar a legrégebbi nép a földön, a magyar a legősibb nyelv, valamint bibliai jelentőséggel bír. Sokan említéseket tesznek a Vatikánban eltitkolt iratokról, nem csak nálunk, de szerte a világon. Több amerikai film is készült erről a témáról.

Sajnos ezek olyan dolgok, melyet senki sem ismerhet igazán, mivel nem engednek betekintést. Feltenném tehát a kérdést, mégis honnan tudnak róla, hogy egyáltalán ilyenek léteznek, vagy valójában mit tartalmaznak? Amit olvashatunk, hogy némelyik pápa említést tett ezekről, illetve a magyarok szerepéről, illetve közel- és távol-keleti bölcsek is. Egyszer a dalai láma azt mondta, hogy a Föld szívcsakrája a Kárpát-medencében, azon belül is Dobogókőn van. Ezen állítását az utódja visszavonta.

Ha belegondolunk abba a pusztításba, melyet a keresztes hadjáratok véghezvittek, elgondolkodtató, hogy miért is őriztek volna meg bármi ilyen információt, ha a céljuk a régi tudás elpusztítása volt. Ezek olyan dolgok, melyekben mind csak találgathatunk, reménykedhetünk, bízhatunk a sorsunkban, de ahogy a mondás is tartja, a sültgalamb nem fog a szánkba repülni.

Úgy gondolom, meg kell ismernünk múltunkat, még ha annak csak töredékeit is, hogy lehessen jövőnk. A történelemből sokat lehet tanulni, és érdemes vele foglalkozni, hogy ne kövessük el újra ugyan azokat a hibákat. Itt egyaránt gondolok az ős- és közelmúltra is. Olyan dicső múlttal rendelkezünk, melyet nem sokan mondhatnak el magukról, de ez önmagában kevés. Ha elhiszünk minden szemetet, amit olvasunk akkor sajnos könnyen megtévelyedhetünk.

Neves Bibliakutatók úgy tartják, hogy a Mózes által leírt nevek nem kimondott személyeket, hanem népeket jelölnek. Ezt sokan cáfolják, azzal indokolva, hogy tökéletesen végigvezethető családfát ír le. Ebből egy dolgot nem vesznek figyelembe, hogy sok esetben hiányzik az asszony, a feleség kiléte. Illetve azt sem veszik tényként, hogy a Bibliában szereplő fia, fiai kifejezés nem minden esetben közvetlen gyermekre, hanem egy későbbi leszármazottra utal.

Az első férfi a Bibliában Adam, mely héberül embert jelent. Ha visszafelé olvassuk a Mada nevet kapjuk, amely utalhat az egyik legrégebbi népre a médekre, melyek szintúgy a magyarok ősei, de ez csak feltevés. Felesége Eva, jelentése mindennek anyja. Tőlük származnak Káin és Ábel. Mindenki ismeri a történetet, nem részletezném. Ebből annyit emelnék ki, hogy nem történt semmilyen testvérgyilkosság, ha csak azt nem vesszük figyelembe, hogy minden ember testvére a másiknak. Valójában annyi történt, hogy Kánaán népe legyőzte Ábel népét, ezért róluk nem sokat lehet tudni, bár a későbbiekben többször is megjelenik Ábel a Bibliában, mint helységnév, valahol Izrael területén. Harmadik fiuk volt Séth, a setiták népe, melyet a szkítákkal azonosítanak, többek közt Kőváry László Székelyhonról című könyvében is. Esetleg ők lehettek a hettiták?

Őket követik a számunkra semmit mondó nevek, ismétlem asszony nélkül. Ha valóban egy-egy férfiról beszélünk, akit név szerint ismertek, akkor annak asszonyát miért nem? Az is érdekes, hogy Mózes Genesisében is csak átszalad rajtuk, semmilyen értelmezés nélkül, mindössze korukat írja le. A későbbiekben jelentek meg írások Matuzsálemről, illetve a közelmúltban magyarosított Énok könyve, melyet jelenleg olvasok. Velük nem szeretnék most hosszasan foglalkozni. Egyből a tizedik generációtól folytatnám Noéval.

Noé több szempontból is érdekes. Mivel a legtöbb teremtéstörténet úgy kezdődik, hogy nem volt más, csak víz, akár innen is indulhatna a történet. Ezt úgy is magyarázhatnánk, hogy több nép is az Özönvíz után született, ezért náluk, csak innen kezdődik a történet.

Noé néhány magyar nyelvèsz professzor feltételezése szerint Nőt jelent. A világ újjászületése utáni első asszony, mindannyiunk édesanyja. Abból a szempontból jogos lehet a feltételezés, hogy Noénál és gyermekeinél sem tüntették fel asszonyaik nevét, ahogy elődjeiknél sem.

Noétól három nép származik. A szemiták(Sém), a hamiták(Hám/Khám) és a jafetiták(Jáfet). Itt kicsit érdekessé válik a történet, mert a Bibliában Kám fia volt Kus, akitől Nimród származik, viszont Kézai Simon krónikájában ő Menróthot Jáfettől származtatja. Egyes kutatók szerint a két személy különböző, mások szerint megegyezik. Ha figyelembe vesszük azon állításokat, mely szerint Kámtól származik az afrikai ember, valószínűleg hihetünk Kézainak, és mi Jáfet népétől származunk. Vagy ez az egèsz már csak fèlrevezetès?

Nem szeretném a teljes bibliai családfát levezetni, ezért csak a számunkra érdekes nevekkel folytatnám.

A Biblia szerint Jafet fiai voltak, Gómer(Góg), Mágóg(Magóg) és Madai(Mádaj). Góg és Magóg megjelenik a közel-keleti kultúrákban, mint pogány fejedelmek. De olyannal is lehet találkozni, melyben Góg Magóg ország királya volt. Ady pedig versében tőlük eredezteti magát. Mádajtól eredeztetik a médeket, mellyel elérkeztünk oda, ahonnan kiindultunk. Továbbá Jáfetnek volt egy Thana nevű fia is, akitől Nimród származik, ha eltekintünk a Bibliában leírtaktól és krónikásainkra építkezünk. Nimród fiai voltak Hunor és Magor, a hunok és magyarok ősapjai. Innentől pedig a családfa levezethető egészen az Árpád házig.

Ha ilyen szemszögből vizsgáljuk a dolgokat, többször is találkozhatunk a magyarságra, hunokra, szkítákra, illetve médekre utaló nevekkel. Vajon ezek azok a dolgok, melyeknek köszönhetően oly sokan céloznak a magyarság bibliai eredetére?


" az ő születését álom jövendölte meg, ezért nevezték Almus-nak, aki Eleud, aki Ugeg, aki Ed, aki Chaba, aki ETHELE, aki Benedkus, aki Turda, aki Scemen (Szemény), aki Ethei (Etej), aki Opus (Apos), aki Kadicha, aki Berend, aki Zulca (Zsolt), aki Bulchu (Bulcsú), aki Bolug (Balog), aki Zambur (Zombor), aki Zamur (Zámor), aki Leel (Lél), aki Leuente (Levente), aki Kulche (Kölcse), aki Ompud (Ompód), aki Miske, aki Mike, aki Beztur (Beszter), aki Budli, aki Chanad (Csanád), aki Buken (Bökény), aki Boudofard (Bondorfán), aki Farkas, aki Othmar, aki Kadar, aki Beler, aki Kear, aki Keue, aki Keled, aki Dama, aki Bor, aki HUNOR, aki NEMPHROT, aki Thana, aki IAPHET, aki Noé fia volt. ALMUS nemzette ARPAD-ot (Árpád), Arpad nemzette Zoltan-t, Zoltan nemzette Toxun-t."



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egynyári kalandok(részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó!? című könyvemből

Kincső(Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó?! című könyvemből)

Fájó szerelem (Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó című könyvemből - Vallomások kötet)