A Kárpát-medencei ember története

1962-ben Pécsi Márton a Tatabányától alig néhány kilométerre fekvő szőlősben ősi emberi telephelyre bukkant. 3 évvel később, 1965-ben Vértes László megtalálta Samu, azaz a vértesszőlősi ember maradványait. Latinul Homo erectus seu sapiens paleohungaricus. A leleteket nagyjából 350.000 évesre becsülik, azaz ennyi ideje bizonyítottan van élet a Kárpát-medencében. Hasonló leleteket találtak még egészen Angliától Görögországig. Leletei megegyeznek a Homo heidelbergensisével, melyet sokan külön fajnak, de legtöbben a Homo erectus alfajának, vagy ennek egy kései változatának tartanak. Agyuk már lényegesen nagyobb, mint a Homo erectusé, közel a mai emberéhez hasonló méretű volt. Feltételezhetően ismerték és használták a tüzet, fából, kőből és csontból készült saját eszközeik voltak, képesek voltak a kommunikációra, talán még beszéltek is. Őket tartják a neandervölgyi ember ősének.
1932-ben Dancza János a Bükkben rejtőző Suba-lyuk nevezetű barlangban találta a körülbelül 70.000 évesre tehető Homo sapiens neanderthalensist. A csontok a kelet-európia neandervölgyiekéhez hasonlítanak a legjobban. Ilyen és ehhez hasonló leleteket egészen a mai arab területekig találtak. Eszközeik már fejlettebbek voltak elődjeiknél, kunyhókban éltek, ruhát hordtak. A régészeti feltárásokból előkerültek olyan eszközök, melyek fúvós hangszerekre hasonlítanak, tehát ismerték a zenét. Feltételezhetőleg valamilyen hitviláguk is volt. Temetkezési szokásaikban már tárgyakat is temettek az elhunytak mellé. Kialakulásuk olyan 250-200.000 évvel ezelőttire tehető. Körülbelül 100.000 évvel ezelőtt jelent meg az eurázsiai térségben a mai ember közvetlen őse a Homo Sapiens, és olyan 30.000 évvel ezelőtt Nyugat-Európában a cro-magnoni ember. Egyes feltételezések szerint év tízezrekig éltek egymás mellett békésen. Tanultak egymástól, elsajátították a másik szokásait, néhány francia kutató úgy gondolja, hogy kereskedtek is.
Egyes elgondolások szerint a neandervölgyi embert kiirtotta az Afrikából (vissza)jött cro-magnoni ember. A mai napig erre utaló bizonyítékot nem találtak. Sőt semmilyen bizonyíték nem található arról, hogy az eurázsiai kontinensen bármilyen előemberi, ősemberi népirtás történt volna. Mára már a génkutatások kimutatják, hogy ezen fajok összeolvadtak és génjeiket kisebb-nagyobb mértékben ma is hordozzuk. Arra, hogy a fajok képesek voltak közösülni egymással, a legtöbb kutató annak tudja be, hogy egy közös őstől származnak, melyek a népvándorlások során eltávolodtak egymástól, majd később újból összeolvadtak.
Honnan származott ez a közös ős?
Sokáig, sőt sokan még ma is Afrikából származtatják az embert. Első ősét olyan 7.000.000 évesre becsülik. Talán az első emberszabású lelet kapta a Lucy nevet. Kora 3.200.000 évesre tehető, megtalálási helye Etiópia. Leírhatnám a darwini evolúció elmélet összes egyedét, de fölöslegesnek tartom. Mindenki megtalálja az interneten, vagy a történelemkönyvekben. Inkább rátérnék a lényegre.
Az első és legrégebbi leleteket 1965-ben Hernyák Gábor találta Rudabányán. Egy bányafelmérés során, véletlen talált rá egy nagyjából 12.000.000 éves emberszabású egyed csontjaira. A lelet a Rudi nevet kapta, latinul Rudapithecus hungaricus. A faj máig besorolásra vár. 34 évvel később újabb főemlősleletet talált, mely a Gabi nevet kapta, kora szintén 10-12.000.000 évre tehető. A bányában a mai napig folynak az ásatások. Eddig összesen 200 darab főemlős csontját találták. A legrégebbi akár 35 millió éves is lehet. Ezzel Rudabánya a világ legrégebbi főemlőslelőhelye. Akkor mióta is van élet a Kárpát-medencében? Valószínűsítem, hogy mióta élet van a Földön, vagy legalább is emberi élet.
Ezen tények tudatában és mindazokkal, amelyeket eddigi életem során tanultam, bátran ki merem jelenteni, hogy a Kárpát-medence az emberiség bölcsője (magja), azaz maga a Paradicsom. Idővel, főleg a különböző éghajlati változásoknak, úgymond természeti katasztrófáknak, mint például Jégkorszak, vagy Özönvíz, és esetleges túlnépesedésnek köszönhetően, a mag népe innen kivándorolt, de folyamatosan vissza is tért ide.
Halkan megjegyezném, hogy el lehet gondolkodni, miért akarja mindenki magának a Kárpát-medencét, és hogy meddig hagyjuk még ennek kiárusítását… Azt viszont nem állítom, hogy nem fejlődhettek ki hasonló fajok szerte a világon, melyek később keveredhettek is.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egynyári kalandok(részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó!? című könyvemből

Kincső(Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó?! című könyvemből)

Fájó szerelem (Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó című könyvemből - Vallomások kötet)