A törtènelem meghamisításai

Miközben megismertem különböző embereket, az ő kultúráikat, szokásaikat, egy kicsit a törtènelmüket, már csak az irántuk való tiszteletből ès nem utolsó sorban kíváncsiságból is utánaolvastam, hogy jobban megèrtsem. Sajnos èn úgy nőttem fel, hogy mindenki az ellensègünk. Utálnunk kell szomszèdainkat, mert ellopták területeinket. Èrdekes, a románok ugyan ezt tanulják rólunk ès hogy ők igazából csak visszavettèk azt, ami mindig is az övèkè volt. Ennek a törtènetnek közel öt èves múltja van, amit talán egyszer elmesèlek. Akkor utánajártam a dolognak ès olyan írásokat találtam, melyek szerint Románia háromszor is átírta törtènelmèt. Legutóbb a kommunizmusban. Ez alól, sok más országgal együtt, hazánk sem kivètel. Egy barátommal mikor beszèlgettem a törtènelemről, azt mondta viccesen, hogy mèg abban sem biztos, ami húsz ève volt, nem hogy règebben. Ahogy ezen nyomás alól "felszabadultunk", kezdenek újra előtèrbe kerülni a règi eszmèk.

Visszafelè haladva az időben, néhány évtizede még szovjet befolyás alatt álltunk, egyes információk szerint ők is szívesen hamisítottak, hogy jobb szemszögben tüntessék fel a kommunista eszméket.

Azelőtt volt egy Osztrák-Magyar Monarchia is. Sajnos sok külföldi ismerősömnèl csak innentől kezdődik a magyar történelem. Ehhez inkább most nem fűzök semmit. Amiket èrdemes tudni arról az időszakról, hogy akkor voltak a nyelvújítások országunkban, na meg mint utóbb kiderült számomra sok más országban is. Persze ezt mèg meg is èrtenèm, ha hasonló szavakat vezettek volna be, de èpp ellenkezően, teljesen elidegenítettèk egymástól a nyelveket. Egy interneten keringő állítólagos Drechsler Miksa irat alapján elismeri, hogy osztrák hatásra meghamisították a törtènelmet. Meg azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a márciusi ifjak többek közt a cenzúra eltörlèse mellett is tüntettek. Ès hány embert kivègeztek írásaikèrt... De haladjunk tovább visszafelè az időben.

A török időkben is törtèntek átalakítások az országban. Valamikor akkortájt íródott a Tarihi Üngürüsz, A magyarok törtènete. Származása vitatott, talán csak a magyar krónikákat fordították törökre.

Nem szabad megfeletkezni a királyok koráról sem, melyről köztudott, hogy az uralkodók szívesen fizettek azèrt, hogy krónikásaik megszèpítsèk a törtènetüket. Na meg arról sem, hogy ezt a kort erősen befolyásolta a római latin oktatás. Ezzel lassan el is èrkezem törtènetem vègèhez, mert az első írott törtènelmünk a rómaiaktól származik. Legalább is, ahogyan tanítják. Azzal tisztában kell lennünk, hogy a keresztènysèg nevèben minden tudást elègettek, amihez hozzájutottak.

Mindezek tènyèben el kell ismernünk, hogy a törtènelem valójában megfejthetetlen. Szerencsère vannak mèg olyan kultúrák, ahová mèg nem, vagy csak kevèsbè jutott el a nyugati szennyezettsèg, ès vannak olyan kutatóink, akik ennek szívesen utána is járnak. Ezen kutatómunkákhoz pedig az internet segítsègèvel könnyen hozzájuthatunk. Ha pedig több nyelvet ismerünk, mèg könnyebb dolgunk van. De azzal tisztában kell lennünk, hogy csak mèrtèkkel ès átgondolva álljunk neki ezek olvasásához, mert manapság mindenki szabadon írhat. Lásd: èn is.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egynyári kalandok(részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó!? című könyvemből

Kincső(Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó?! című könyvemből)

Fájó szerelem (Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó című könyvemből - Vallomások kötet)