Az internetes csalásokról! Figyelem felhívás!

Sajnálattal olvasok olyan emberekről, akiket valamilyen módon kihasználtak, megkárosítottak. Egy rövid észrevételemmel szeretném felhívni néhány ember figyelmét a legegyszerűbb és leggyakoribb csalási formákról.
Tény, hogy vannak komoly hackerek, akik abból élnek, hogy különböző rendszereket törnek fel és mindezt profi módon teszik. Szakmámból adódóan ismerem az informatikának különböző ágazatait és tudom, hogy ha valaki komolyabban foglalkozik ezzel, az megszerezhet magának olyan tudást, amellyel másokat képes lehet megkárosítani. A valóság viszont nem ilyen bonyolult. Sokaknak fogalmuk sincs, hogyan is törthetnének fel egy-egy hálózatot, egy ennél jóval egyszerűbb trükköt alkalmaznak.
Szinte heti szinten kapok email-eket a Paypal-tól, különböző bankoktól, illetve egyéb szolgáltatóktól, de még a NAV-tól is. A legtöbbel nem állok és soha nem is álltam szerződésben, ezeket gondolkodás nélkül törlöm. Amelyek viszont engem is érinthetnek, megvizsgálom tudatosabban. Ehhez néhány egyszerű észrevételt szeretnék felsorolni, amellyel talán segíthetek néhányunknak elkerülni az ilyesfajta veszélyeztetéseket.
Az ilyen oldalak legtöbbször tökéletes képét mutatják az eredeti cégek által küldött dokumentációnak. Erre nem igen lehet alapozni.
Érdemes megfigyelni az email címet, hogy ki a feladó, mert ebből már sok kiderülhet, de ez sem minden. Sok esetben még a szolgáltató nevét is tartalmazzák, de már észrevehető benne eltérés.
Figyelni kell továbbá, hogy milyen linkre hivatkoznak.
Általában kérik, hogy jelentkezzünk be az adott linken, ahol sok esetben csak egy fénykép látható, és sokan gondolkodás nélkül kattintanak, majd megadják az adataikat. A probléma abból adódik, hogy itt az általuk készített oldalra próbálunk bejelentkezni, és nem a valós webhelyre, ezért általában nem is sikerül a belépés, de ezzel a csellel ők már meg is szerezték a szükséges információkat, és azonnal be tudnak jelentkezni a hivatalos oldalakon. Mindenképp ellenőrizzük le, hogy milyen címre hivatkozik a megadott link, mert legtöbb esetben azt tapasztaltam, hogy az eredeti szolgáltatóhoz ennek már köze sincs. Én ilyen esetekben az email-ben szereplő linkeket figyelmen kívül hagyom, és egyből az eredeti oldalon lépek be, ahol eddig még nem találkoztam egyszer sem az említett figyelmeztetéssel, sem valamilyen elmaradással.
Ezekben az értesítőkben sokszor megadnak egy telefonszámot is. Ha problémád van a bejelentkezéssel stb-stb... hívd ez a számot. Senki ne hívja fel ezt a számot, mert szintén adatok megadására köteleznek, amellyel visszaélnek. Esetleg komoly összegekbe is kerülhetnek ezen hívások, de találkoztam már 80-as, ingyenes, vagy annak tűnő hívószámmal is. Hívjuk fel ehelyett a hivatalos oldalakon szereplő telefonszámot, ha valóban bizonytalanok vagyunk.

Egy újabb csalási módszerrel is találkoztam az utóbbi időkben. Amikor megosztok egy olyan közkedvelt bejegyzést, amelyet előttem már több ezren megtettek, rögtön utána jön egy hozzászólás, mely szerint nyertem, látogassak el az oldalra és regisztráljak. Erre Szabó Péter nevét használják, aki motivációs üzeneteivel próbál segíteni másoknak, gondolom sokan már hallottak, láttak tőle valamit. Ami viszont egyből kiszúrta a szemem, az a név hibás használata, bár a kép megegyezik. Ilyenek voltak példálul: Péter S Zabó, Péter Z Sabó, meg hasonlók. Természetesen azonnal töröltem ezeket, ezért nem tudom, mi vár ránk a regisztráció után, de gondolom, itt is fontos adatokat akarnak kicsalni, melyekkel később visszaélhetnek, de az sem kizárt, hogy vírussal fertőzik meg a gépünket, amellyel minden tevékenységünket le tudják követni, és információkkal látják el a készítőket.

Gyakran kapok leveleket olyan telefonszolgáltatóktól is, ahol már évek óta, vagy soha nem voltam előfizető. Ilyenkor bizonyos elmaradásokra hivatkoznak, melyek lehetetlenek. Ezekkel mindenkinek tisztában kell lennie, hova és mennyi az elmaradása. Javaslom ezek pótolását, amint lehetőség van rá, de szintén a hivatalos csekkre, vagy bankszámlaszámra fizetve, vagy az erre kijelölt helyeken.
Egyelőre ennyi jutott eszembe, és ezek azok a csalások, amelyekkel gyakran találkozom. Ha még valami beugrik, illetve vannak hasonló észrevételek, szívesen kiegészítem.
Mindenki legyen következetes!
Mindig csak a hivatalos oldalakon lépjünk be, ne az ilyen értesítőkben szereplőkre, és mindig csak a hivatalos telefonszámokon, email-címeken kérjünk tájékoztatást!

(Markus Spiske fotója a Pexels oldaláról)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egynyári kalandok(részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó!? című könyvemből

Kincső(Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó?! című könyvemből)

Fájó szerelem (Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó című könyvemből - Vallomások kötet)