Balatoni "èlmènyeim"

Siófok Ezüstpart, hivatalos nevèn Szèplak-Felső. Ez az a hely, ahol gyerekkoromban minden nyáron kèt hetet töltöttünk családommal ès imádtam. A sètányon vègighaladva kempingek, gyorsbüfèk, bazárosok sokasága követtèk egymást. A gyermekekre ugrálóvárak, vízibicikli-kölcsönzők, homokos játszóterek vártak. A faluban vègigsètálva hasonló látvány fogadott. Bazárosok, èttermek, szállodák... ès a Palace disco, bár ez utóbbit csak az udvarból csodálhattam akkor mèg.

Nèhány èvvel ezelőtt együtt látogattunk el ide felesègemmel ès kislányommal. Útközben elmesèltem gyermekkori èlmènyeimet, hogy mennyire szerettem.
Mire azonban odaèrtünk, elszomorító látvány fogadott. A kempingeket ellepte a gaz, bár azt már dzsungelnek neveznèm. A szállodák romokban hevertek. A vízparti bazárosoknak mèg csak alapköve sem maradt. Az èttermek fele bezárt. A Palace-ba mintha gránátot dobtak volna. Akkor mèg nem tudtam, hogy mindezt tudatosan tettèk tönkre. A terület pusztulása folyamán, az ingatlantulajdonosok menekülőre fogták, amilyen gyorsan lehetett, áron alul váltak meg apartmanjaiktól, mielőtt azok teljesen elèrtèktelenedtek volna.

A következő nyáron inkább az Adriát választottuk, az mèg nem okozott csalódást nekem sem, de kislányom is kimondottan èlvezte. Az idei nyáron mègis úgy döntöttünk, ha csak kèt-három napra is, de visszalátogatunk a számomra hőn szeretett Ezüstpartra, mert közel is van az otthontól ès viszonylag olcsón megússzuk, mert már a hazaköltözès az elsődleges szempont. De egy kislánynak, aki rajong a strandolásèrt, nem hagyhatunk ki egyetlen nyarat sem èlmèny nèlkül.

Ekkor èrt a döbbenet! Az egykori kempingek ès hotelek helyèn elsőre megszámlálhatatlannak tűnő szálloda komplexumok sokasága èpülőben. Biztosra veszem, hogy nem az átlagkeresetből èlőknek. Mindezek tulajdonában pedig egy sokak által ismert, vízvezetèk-szerelőből vált milliárdos, miniszterelnökünk jó barátja.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egynyári kalandok(részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó!? című könyvemből

Kincső(Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó?! című könyvemből)

Fájó szerelem (Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó című könyvemből - Vallomások kötet)