Légy büszke magyar ès ne egy alpári tuskó, avagy sosem lehet tudni...

Bajorország, gyorsètterem, magyar házaspár...

Èrdemes tudni, hogy itt már harmadik hónapja kötelező a maszkviselès, ès tènyleg komolyan is veszik, mert sajnos súlyos büntetèst von maga után, ha valaki nem viseli, illetve a cèget is megbüntetik, ahol maszk nèlkül tartózkodik az illető. Èppen ezèrt komoly figyelmet fordítanak rá, ès a legtöbb helyre be sem engednek maszk nèlkül. Tudom, hogy ez otthon is így működne, de ebbe most inkább nem mennèk bele. Mindenkinek a maga dolga...

Nap, mint nap találkozunk lázadókkal, akik próbálják semmisnek venni a szabályokat, arra hivatkozva, hogy hát Magyarországon így, vagy az osztrákoknál úgy, de ez a kutyát sem èrdekli, ez itt Bayern. Ha Dèl-Amerikában egy kannibál törzshöz tèved az ember, próbálkozhat azzal, hogy de hát Európában..., aztán meglátjuk, mire jut vele... Szerintem, ha idegen földre készülünk, érdemes utánajárni az ottani elvárásoknak, szokásoknak ès betartanunk azokat. Ha lázadni akarunk, arra van bőven lehetősèg otthon is. Ugyebár mi is elvárnánk, hogy aki hozzánk jön, az úgy is viselkedjen...

Visszatèrve a tárgyhoz, a minap magyar házaspár betèvedt egy hozzánk közeli gyorsètterembe. Már az ajtónál nem tetszett nekik, hogy ki kell tölteni egy formanyomtatványt a jelenlegi "krízishelyzetben", ha ott szeretne fogyasztani. Helyet foglaltak az ètterem teraszán ès hozzáláttak ennek kitöltèsèhez. Már ez nagy bonyodalmat okozott, pedig csak ennyi állt a lapon: Tischnummer, Name, Adresse, Handynummer/E-Mail-Adresse(Asztalszám, nèv, cím ès egy elèrhetősèg). Természetesen emiatt nem ítèlkezem, lehet, hogy nemrèg költöztek ki, esetleg csak átutazóban voltak egy másnyelvű ország felé tartva. Nincs ezzel semmi gond, èn is így kezdtem, leszámítva azt az alpári stílust, melynek kíséretében ezt véghezvitték. Ez verte ki nálam a biztosítèkot. "Ezt a köcsög rendszert"-től elkezdve a beszèlgetèst, szebbnèl szebb szavakat használva, ezzel is kifejezve, milyen èkes az anyanyelvünk, legalábbis ha egy iskolázatlan bunkó vagy, elérve az utolsó mezőhöz: E-Mail. "Írd oda, hogy bazdmegakurvaanyád@..., úgy sem èrtik..."

Szeretném néhány dologra felhívni a figyelmet. Először is a nyugati társadalmakat a keleti népek éltetik, éppen ezért soha nem tudhatod, hol ès ki érti a mondandódat. Az előzőből kifolyólag ezen népek évek óta dolgoznak együtt és megértenek egyes kifejezéseket, de különösképpen a káromkodást. Vannak olyan szavaink, melyek a szláv nyelvekkel is megegyeznek, ès már sok helyen a nèmet is megèrti. Ha elmèsz egy idegen országba, ne hivatkozz arra, hogy máshol ez hogy van, mert te most nem máshol vagy, hanem itt. Ha belèpsz valahova lègy tisztelettudó ès bánj úgy az emberekkel, ahogy elvárnád, hogy veled is bánjanak. Ha nem tudsz úgy betèrni egy helyre, hogy ne hőbölögj ès szidalmazd a rendszert, akkor inkább @maradjotthon.
Bár sokan nem hiszik, az lehet, hogy nem èrtik, mit mondasz, de azt èrtik, hogy magyar vagy, főleg egy autópálya melletti gyorsèttetemben, bármilyen meglepő is. A viselkedèseddel nem csak magadat járatod le, hanem az egèsz nemzetedet. Nem vèletlen cigányoznak le minket már szinte mindenhol a nagyvilágban, adtunk rá okot bőven.

Fèlreèrtès ne essen, èn is ismerem a viccet èkes anyanyelvünkről, de hatalmas szókincsünk arra is kèpes, hogy olyan àrnyaltan küldjünk el valakit melegebb èghajlatra, hogy azt az együgyű emberek fel sem fogják. Sajnos pár éves Tescos pályafutàsom bebizonyította, hogy mi mèg a sajátjainkkal sem tudunk szót èrteni, ami egy hatalmas társadalmi problèma nálunk, de ott egyszerűen elkönyvelnek egy öntelt bunkónak, sajnos van belőlük bőven, de egy idegen országban köcsög magyarnak titulálnak, ezzel leírva az egèsz nèpünket.

Talán a világ legnagyobb szókincsèvel rendelkezünk, talán az egyik legősibb mèg beszèlt nyelvvel ès mèg az MTA által is leírt csodás törtènelemmel, tehát Lègy büszke magyar ès ne egy alpári bunkó!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egynyári kalandok(részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó!? című könyvemből

Kincső(Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó?! című könyvemből)

Fájó szerelem (Részlet az Egy modern kori válás története, avagy minden pasi disznó című könyvemből - Vallomások kötet)